Bakłażan staje się popularnym warzywem do uprawy w domu – dzięki nowym odmianom bardziej dostosowanym do brytyjskiego klimatu i ich pysznym owocom. Słońce i ciepłe warunki uprawy są kluczem do sukcesu. Nasiona wysiewane są na początku roku, więc nieoceniony jest propagator roślin; alternatywą jest kiełkowanie sadzonek w wentylowanej szafie.
Siew
Siać w temperaturze 18-21° C w kompostowym materiale siewnym w doniczkach lub modułach. W przypadku kiełkowania nasion w wentylowanej szafie, należy codziennie sprawdzać nasiona i usuwać je, gdy tylko wykiełkowały.
W przypadku uprawy w szklarni: użyj ogrzewanego propagatora i zasiewaj w styczniu, jeśli masz ogrzewaną szklarnię, lub w lutym, jeśli rośliny mają być zasiane w nieogrzewanej szklarni. W przypadku upraw na wolnym powietrzu, należy siać w pomieszczeniach na początku marca.
Rośliny są obecnie szeroko oferowane do sprzedaży w centrach ogrodniczych, i są idealne tam, gdzie uprawa roślin jest trudna. Rośliny szczepione mają dobry wigor i dobrze nadają się do chłodniejszych warunków i do uprawy w glebie.
Hodowla
Mimo, że bakłażan może być uprawiany na zewnątrz, rzadko się sprawdza z wyjątkiem obszarów łagodnych lub podczas bardzo dobrego lata. W związku z tym lepiej uprawiać je w szklarni.
Początkowo bakłażan uprawia się w doniczkach 9 cm, a gdy doniczka wypełni się korzeniami, przenieś go do 23 cm doniczek z kompostem: w kwietniu dla ogrzewanej szklarni, na początku maja, jeśli nie jest ona ogrzewana, lub pod koniec maja / na początku czerwca, jeśli bakłażan rośnie na zewnątrz.
Bakłażan może być również uprawiany na otwartym gruncie w ciepłych częściach Wielkiej Brytanii, w odległości 60 cm od siebie i najlepiej przykryty kloszami lub plandeką. Kluczem do sukcesu są słońce i ciepłe warunki uprawy. Podgrzej glebę polietylenem lub kloszami na dwa tygodnie przed sadzeniem, gdy nie ma niebezpieczeństwa przemarznięcia i przykryj młode rośliny kloszami na kolejne dwa tygodnie, aż do aklimatyzacji. Sadzimy je w osłoniętym, słonecznym miejscu, najlepiej przy ciepłej, osłoniętej od wiatru ścianie.
Przywiązuj rośliny do palików w miarę ich wzrostu. Gdy mają 30cm wysokości, usuń końcówkę z głównej łodygi.
Podlewaj regularnie i podawaj płynny nawóz o wysokiej zawartości potasu co dwa tygodnie po osadzeniu się pierwszych owoców. Regularnie spryskuj liście (co najmniej dwa razy dziennie) wodą tepidalną, aby zniechęcić czerwonego przędziorka i pomóc w osadzeniu się owoców.
Po związaniu pięciu lub sześciu owoców usuń pozostałe kwiaty. Odmiany produkujące małe lub okrągłe owoce mogą produkować o wiele więcej.
Częste problemy
Czerwony pająk szklarniowy: Liście stają się cętkowane, blade i pokryte warstwą, na której roztocza są wyraźnie widoczne; liście również opadają przedwcześnie.
Środek zaradczy: Roztocza rozwijają się w gorących, suchych warunkach, więc regularnie spryskuj rośliny. Należy stosować kontrolę biologiczną w szklarni.
Mączniak biały: Małe, białe muchy wysysają sok i wydalają lepką “spadź” nad rośliną, sprzyjając rozwojowi pleśni sadzonkowej.
Środek zaradczy: Należy stosować biologiczną kontrolę lub kleiste pułapki w szklarni.
Mszyce: Szukaj kolonii mszyc na miękkich wierzchołkach pędów roślin lub na liściach. Wysysają one sok i wydalają lepką spadź, sprzyjając rozwojowi czarnych pleśni sadzonek.
Środki zaradcze: Użyj palca i kciuka do zgniecenia kolonii mszyc lub użyj biologicznej kontroli w szklarni.
Zbieranie plonów
Każdy owoc ścina się od sierpnia, gdy osiągnie około 15 cm długości, a powierzchnia skórki jest nadal błyszcząca.