Istnieją dwa rodzaje endywii: wyprostowana batawia lub eskariola z dużymi szerokimi liśćmi; oraz kręcona lub frędzlowana z rozetą delikatnie ząbkowanych liści. Odmiany zwijane stosuje się do upraw letnich, odmiany o szerokich liściach są mocne i nadają się do upraw zimowych. Liście zewnętrzne mogą być gotowane jako zielone.
Siew
Chociaż minimalna temperatura gleby do kiełkowania wynosi 15°C, endywia kiełkuje najlepiej w temperaturze 20-22°C.
Wczesne uprawy należy siać pod szkłem w doniczkach i modułach, a następnie przesadzać. Rośliny mają tendencję do zbyt szybkiego wzrostu, jeśli temperatura spada poniżej 5°C zbyt długo, ale odmiany odporne często sprawdzają się we wczesnych siewach. Siać cienko od kwietnia do sierpnia na 1cm w rzędach oddalonych od siebie o 30cm i przerzedzać do jednej rośliny na każde 23 – 38 cm.
Siać od połowy do końca sierpnia dla upraw zimowych, przesadzać i uprawiać w szklarni lub używać kloszy od października do listopada.
Siać od lutego do października na sadzonki odrastające, jeśli gleba jest wystarczająco ciepła, lub pod szkłem, wysiewając co trzy tygodnie. Sadzonki należy siać w szerokich donicach lub pojemnikach.
Hodowla
Gleby powinny być lekkie, bogate i delikatnie drenowane, ale każda gleba może być wykorzystana, o ile nie jest podmokła. Sucha gleba może powodować przedwczesne dojrzewanie, dlatego należy utrzymywać ją w stanie wilgotnym.
Wyższe temperatury sprzyjają goryczce, chociaż odmiany zwijane są odporne na ciepło. Przed wystąpieniem suchej pogody należy dokładnie podlewać glebę, ściółkować ją i utrzymywać w stanie wolnym od chwastów. Latem co dwa tygodnie należy podawać płynny nawóz z nawozem ogólnym.
Blanszowanie trwa około 12 tygodni po wysiewie, gdy główki dojrzewają. Upewnij się, że liście są suche (wilgotne liście mogą gnić) i zwiąż je luźno za pomocą miękkiego sznurka. Alternatywnie, umieść płytkę, kawałek kartonu lub talerz obiadowy na środku rośliny, lub przykryj wiadrem albo czarną plastikową doniczką z zakrytymi otworami drenażowymi.
Blanszowanie trwa około 10-14 dni, ale przy chłodniejszej jesiennej pogodzie może trwać dłużej. Blanszuj kilka razy, ponieważ rośliny szybko się psują (szczególnie przy ciepłej lub deszczowej pogodzie).
Uprawy odrastające mogą być zbierane po około pięciu tygodniach – jedno lub dwa cięcia są możliwe przed przejściem do materiału siewnego.
Powszechne problemy
Ślimaki: Pożywiają się one młodymi sadzonkami, a na glebie wokół uprawy, jak również na liściach, widoczne są ślady śluzu.
Środek zaradczy: Istnieje wiele sposobów kontrolowania ślimaków, w tym pułapki, bariery z trocin lub skorupek jaj, taśmy miedziane i biokontrole.
Mszyce: Szukaj kolonii mszyc na miękkich wierzchołkach pędów roślin lub na liściach. Wysysają one sok i wydalają lepką spadź, sprzyjając rozwojowi czarnych pleśni sadzonek.
Środki zaradcze: Użyj palca i kciuka do zgniecenia kolonii mszyc lub użyj biologicznej kontroli w szklarni.
Zbieranie plonów
Odetnij główki ostrym nożem, gdy liście są kremowobiałe.
Zbierz nożyczkami liście, które odrastają.