Śliwki są wspaniałym dodatkiem do każdego domowego ogrodu. Uprawa śliwek jest nie tylko satysfakcjonująca, ale i niezwykle smaczna. Śliwki są wyśmienite świeże, ale powstaje z nich też wspaniały dżem czy galaretka. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tym, jak uprawiać śliwkę w swoim ogrodzie.
Warunki uprawy śliwek
Uprawa śliwek nie jest zbyt trudna, jeśli tylko dasz im to, czego potrzebują. Śliwki wymagają pełnego słońca i dobrze zdrenowanej, piaszczystej ziemi, aby mogły się rozwijać. Preferują one glebę o pH od 5,5 do 6,5. Przed posadzeniem jakiegokolwiek drzewa owocowego zawsze dobrze jest poddać glebę testom, aby mieć pewność, że jej pH jest odpowiednie. Przed posadzeniem drzew owocowych należy również dokonać odpowiednich zmian w glebie.
Ucząc się uprawy śliwek, należy wiedzieć, że śliwki mogą należeć do jednej z trzech grup: Europejska, Japońska lub Damson. To, która grupa jest dla Ciebie najlepsza, zależy od Twojego regionu uprawy i osobistych preferencji. Wiele europejskich odmian jest samo-owocujących, co oznacza, że wystarczy posadzić tylko jedno drzewo, aby uzyskać owoce. Być może trzeba będzie również wziąć pod uwagę ich ogólną wielkość. Większość śliwek osiąga 5 m w stadium dojrzałości lub 4 m, jeśli są to odmiany karłowate. Jeśli mieszkasz w klimacie bardziej północnym, możesz rozważyć posadzenie śliwki w miejscu, gdzie będzie ona chroniona przed zimnymi wiatrami, ponieważ jest ona podatna na późniejsze uszkodzenia spowodowane mrozem. Niektórzy właściciele umieszczają nawet małe światełka świąteczne na swoich śliwkach, aby zapewnić im ciepło wczesną wiosną.
Jak dbać o śliwki?
Pielęgnacja śliwek nie jest trudna, o ile jesteś konsekwentny. W marcu pierwszego i drugiego roku należy zastosować 0,5 kg nawozu organicznego lub dobrze zgniłego obornika, a w maju pierwszego i drugiego roku dodatkowo 240 ml azotanu wapnia. Po tym czasie można dodać 160 ml azotanu wapnia w marcu i sierpniu. Należy zapewnić dużo wody dla nowych drzew i w czasie suchej pogody. Umieść rozdrobnioną korę lub inną ściółkę wokół drzewa, aby pomóc w zatrzymywaniu wody; należy jednak uważać, aby nie dotknęła ona pnia. Regularne przycinanie tuż nad zdrowymi pąkami, a także usuwanie martwego drewna sprzyja kształtowi korony, który ułatwia pozyskiwanie owoców.