Wychowałem się na Florydzie, gdzie w większości przypadków wiele osób pozbywa się wszystkich kokosów, które spadają z ich drzew; ta praktyka jest haniebna, ponieważ kokosy są niesamowite, pyszne, słodkie, pełne składników odżywczych, darmowe i mogą zastąpić mąkę pszenną oraz tłuszcze zwierzęce. Ich obieranie wymaga odrobiny pracy, ale tak naprawdę jest to dość szybkie i nie wymaga dużych umiejętności. W mgnieniu oka staniesz się profesjonalistą.
Teraz to, czego będziesz potrzebował:
- 1 kokos*
- Młotek z pazurkami
- Twoje ręce i stopy będą pomocne.
*możesz mieć więcej niż jeden kokos…byłoby lepiej (dla ciebie), gdybyś miał więcej niż jeden kokos.
Krok 1: Podziel kokos
Zaczynajmy. Mamy dużo pysznych kokosów do obrania.
1) Weź pazurkowy koniec młotka i uderz nim w górę kokosa. Uderz go mocno, ale nie na tyle mocno, by przebić się przez łupinę.
2) Uderz pazurem młotka w kokos jeszcze kilka razy na prawo i lewo od miejsca pierwszego uderzenia.
3) Obróć kokos o 90 stopni i powtórz #1 i #2.
Krok 2: Utwórz półkule
W tym momencie powinieneś mieć w górnej części kokosa cięcie w kształcie plusa.
4) Weź pazur młotka i lekko uderzaj w kokosa, podążając za rozpoczętymi liniami, aby pociąć łupinę orzecha kokosowego na 4 ćwiartki.
Krok 3: Zdejmij skorupę
5) Teraz powinieneś być w stanie zdjąć poćwiartowaną skorupę z kokosa.
Krok 4: Kłopoty?
Jeśli masz problem z oderwaniem jednej z ćwiartek/półkul orzecha kokosowego, lekko uderzaj pazurami młotka między łupiną a nasieniem kokosa. Postępuj zgodnie z zarysem i spróbuj jeszcze raz oderwać skorupę.
Krok 5: *Młode orzechy kokosowe
W zależności od wieku orzechów kokosowych uzyskuje się różne poziomy łatwości w usuwaniu skorupy oraz smak i konsystencję zawartości nasion kokosowych. W przypadku młodych/zielonych orzechów kokosowych wystarczy raz szybko uderzyć młotkiem w górną część orzecha kokosowego i przygotować się do przelania płynu do pojemnika.
Wolę młodsze orzechy kokosowe niż stare, brązowe i dojrzałe (ale te brązowe są nadal bardzo dobre), ponieważ ich miąższ jest miękki jak galaretka i całkowicie wypełniony płynem. Mój ulubiony jest wtedy, gdy kokos jest ciężki, ale nie słychać chlupotania płynu. Z jednego młodego kokosa wyciągnąłem około litra mleka kokosowego, a z każdego dojrzałego dostałem tylko około filiżanki lub pół kubka.
Krok 6: Piękna kiść kokosów
Teraz, gdy przeszedłeś trudy dotarcia do nasion kokosa, wystarczy przebić wszystkie trzy ciemne miejsca na górze kokosa, odsączyć płyn i rozbić młotkiem skorupkę. Nie bez powodu palma kokosowa jest znana jako drzewo życia; może dostarczyć materiałów do schronienia, żywności oraz płynu wypełnionego wspaniałymi substancjami odżywczymi i zdrowymi tłuszczami.