Czasami lubimy robić pikantne rzeczy. Jak chrzan i ostre rzeczy w stylu wasabi. Jedynym problemem jest to, że wydaje się niemożliwe znalezienie organicznych odmian obu. Zamiast kontynuować niekończącą się gonitwę za niemożliwym, po prostu robimy swoje własne. Chrzan jest przydatny do tworzenia krewetkowego sosu koktajlowego, dodawania smaku do kanapki, czy przyprawiania jajecznicy. Bonus: korzeń chrzanu jest korzystny zarówno dla układu krążenia jak i oddechowego. Jesteś gotowy, aby spróbować?
Jak zrobić chrzan?
Składniki (na 2 filiżanki)
- 2 c. świeży korzeń chrzanu, obrany i pokrojony w kostkę
- 1/3 c. woda
- 4 łyżki octu z białego wina
- 1 łyżka soli morskiej
Użyj ostrego noża lub obieraczki do warzyw, aby usunąć twardą warstwę zewnętrzną z korzenia chrzanu. Weź 6″ odcinek ogolonego korzenia i pokrój go na małe kawałki.
Dodaj kawałki do robota kuchennego wraz z wodą 1/3 c. i miksuj, aż chrzan będzie dobrze zmielony i pulchny.
Przełóż chrzan do średniej miseczki i dodaj biały ocet winny oraz sól. Wymieszaj łyżką. Im dłużej czekasz na dodanie octu, tym ostrzejszy będzie chrzan. Jeśli wolisz, aby był łagodniejszy, natychmiast dodaj ocet. Dobrze wymieszaj i pozwól mu się zamarynować.
Chrzan schłódź w hermetycznym słoiku. Pozostaje świeży nawet przez 6 tygodni. Uwaga: w miarę upływu czasu robi się coraz ostrzejszy.
Uwaga: Należy zachować ostrożność przy dotykaniu korzenia chrzanu. Nie należy dotykać oczu ani wdychać powietrza podczas przetwarzania żywności.