Cebula jest jednym z najbardziej niezbędnych i aromatycznych składników, z którymi można gotować. Eksperymentuj z surową cebulą w sałatkach, dodawaj ją do chleba, wrzuć do zupy lub użyj w zapiekankach. Plus, cebule są znane z szeregu korzyści zdrowotnych – mogą poprawić twój system odpornościowy, regulować twój poziom cukru, i nawet pomagać utrzymywać twój cholesterol pod kontrolą.
Wraz z jej leczniczymi właściwościami i zdolnością do wnoszenia większego smaku do wszystkich rodzajów żywności, cebula jest również dość łatwa w uprawie. Jeśli jesteś ciekaw, jak włączyć je do swojego własnego ogrodu, oto pomocny podkład do uprawy cebuli. Dowiedz się, jak sadzić cebulę!
Odmiany cebuli
Cebula występuje w wielu różnych kształtach, rozmiarach i kolorach. Białe, żółte lub czerwone cebulki różnią się wielkością, od małych cebul kiszonych po duże odmiany hiszpańskie; mogą mieć kształt kuli lub wrzeciona.
Większość typów może być zbierana młodo jako zielona cebula, ale istnieje również bylina o nazwie Allium fistulosum, która jest praktycznie odporna na choroby i owady i wytwarza doskonałe skaliony.
Każda cebula ziemniaczana (grupa A. cepa Aggregatum) rozmnaża się w grono cebulowe. Tak więc z każdym zbiorem, będziesz miał cebulki do przesadzenia w celu stałego zaopatrzenia.
Cebula egipska lub wierzchnia (grupa A. cepa Proliferum) wytwarza kępkę cebuli na końcu długiej łodygi, z drugą kępką często tworzącą się na szczycie pierwszej. Posiada ona również podziemną cebulę, która często jest zbyt ostra do jedzenia.
Inne smaczne rośliny to szczypiorek (A. schoenoprasum), szczypiorek czosnkowy (A. tuberosum) i szalotka (A. cepa Aggregatum group).
Jak i kiedy sadzić cebulę
Można uprawiać cebulę z przeszczepów, zbiorów lub nasion. Możesz kupić przeszczepy, które są sadzonkami rozpoczętymi w bieżącym sezonie wegetacyjnym i sprzedawanymi w pęczkach, ze szkółek. Zazwyczaj tworzą one dobre cebule w krótkim okresie czasu (65 dni lub mniej), ale są narażone na choroby. Wybór odmian jest nieco ograniczony.
Szczepy są niedojrzałymi cebulkami wyhodowanymi w poprzednim roku i oferują najbardziej ograniczony wybór odmian kultywarów. Są najłatwiejsze do posadzenia, najwcześniejsze do zbioru i najmniej podatne na choroby. Jednak szczepy są również bardziej podatne na skręcanie niż sadzonki.
Jeśli sadzisz cebulę w szczepach, mogą one być oznaczone tylko jako białe, czerwone lub żółte, a nie jako nazwa odmiany. Większość hodowców preferuje białe szczepy dla zielonej cebuli. Kupując cebule w szczepach, szukaj cebul o średnicy 1/2 cala, ponieważ są one najmniej skłonne do skręcania się.
Uprawa cebuli z nasion ma wielką zaletę w postaci szerokiego wyboru odmian. Wyzwaniem przy rozpoczynaniu uprawy od nasion jest to, że dojrzewanie cebuli zajmuje do czterech miesięcy. Ogrodnicy w rejonach zimowych będą musieli zacząć sadzić cebulę w pomieszczeniach zamkniętych.
Zawsze przed zakupem należy sprawdzić dzienne zapotrzebowanie odmiany lub zalecane szerokości geograficzne, ponieważ długość dnia wpływa na to, jak i kiedy cebula rośnie. Cebule krótkiego dnia, takie jak ‘Red Hamburger’, tworzą cebulki, gdy tylko ich długość osiągnie od 10 do 12 godzin. Nadają się one tylko na południowe szerokości geograficzne. Cebule typu Long-day, takie jak ‘Sweet Sandwich’ i ‘Southport Red Globe’, potrzebują od 13 do 16 godzin letniego światła dziennego, aby uformować cebulkę. Są to typy, które rosną na bardziej północnych szerokościach geograficznych.
Cebula lubi chłodną pogodę we wczesnej fazie wzrostu, dlatego należy ją sadzić wiosną – z wyjątkiem obszarów o łagodnej zimie, gdzie cebula jest uprawiana jako roślina jesienna lub zimowa. Ogólnie rzecz biorąc, cebula rośnie w chłodnych porach roku i tworzy cebulki, gdy pogoda się nagrzewa.
Nasiona cebuli należy sadzić cztery do sześciu tygodni przed ostatnimi przeciętnymi mrozami – lub nawet wcześniej w pomieszczeniach zamkniętych lub w chłodnych pomieszczeniach. Gdy sadzonki w pomieszczeniu mają od 2 do 3 cali wysokości, utwardzaj je, wystawiając je na działanie temperatury wyższej niż nocne przymrozki.
Na zewnątrz, wysiewaj nasiona grubo w rzędach na głębokość około 1/2 cala. Możesz spróbować wymieszać nasiona rzodkiewki zarówno w celu zaznaczenia posadzonych rzędów, jak i jako pułapkę, aby zwabić larwy korzeniowe z dala od cebuli.
W przypadku przesadzania lub sadzenia w szczepach, użyj kubka do zrobienia otworów do sadzenia na głębokość 2 cali i w odstępach od 4 do 6 cali. Użyj bliższego rozstawu, jeśli planujesz zebrać kilka młodych roślin jako zieloną cebulę. W przypadku zestawów, otwórz bruzdę na głębokość 2 cali i umieść spiczasto zakończone łodygi w odległości od siebie od 4 do 6 cali, a następnie wypełnij bruzdę. Jeden kilogram sadzonek posadzi około 50-metrowy rząd.
Wskazówki dotyczące uprawy cebuli
Praktyki, których będziesz przestrzegać, będą zależały od konkretnej uprawy. Ogólnie rzecz biorąc, cebula rośnie najlepiej, jeśli się ją dobrze zachowa. Do cięcia chwastów używaj ostrej motyki; wyrywanie lub kopanie chwastów może uszkodzić płytkie korzenie cebuli. Po nagrzaniu się gleby należy umieścić ściółkę wokół i pomiędzy roślinami, aby zniechęcić chwasty i zatrzymać wilgoć w glebie.
Suche warunki powodują pękanie cebulek, więc podlewaj w razie potrzeby najmniej 1 cal każdego tygodnia. Cebula nie może dobrze konkurować z chwastami, dlatego ważne jest, aby skierować wodę bezpośrednio do korzeni cebuli.
Jeśli gleba została dobrze przygotowana, nawożenie nie powinno być konieczne. Zawsze oszczędzaj azot, który może produkować bujne wierzchołki kosztem cebulek. Nowy wzrost z centrum zatrzyma się, gdy cebulki zaczną się formować.
Cebula egipska, szczypiorek i szalotka wymagają nieco innej uprawy niż zwykła cebula. Oto kilka wskazówek dotyczących uprawy tych odmian cebuli:
Cebula egipska
Jesienią w całym kraju sadzimy egipską cebulę; niektóre z nich zbieramy wiosną jako zieloną lub pęczkującą cebulę. W połowie lata lub jesienią na szczycie łodygi powstaną miniaturowe cebulki, gdzie większość cebul tworzy kwiaty. Zbierz te małe cebulki, gdy wierzchołki cebuli zaczną więdnąć i wysychać. Używaj ich na świeżo lub przechowuj w zamrażarce.
Szczypiorek
Szczypiorek rośnie wczesną wiosną w bogatej glebie. Będzie tolerował częściowy cień, preferuje pełne słońce. Nasiona kiełkują bardzo powoli, więc większość hodowców woli sadzić kępiaste podziały, które można zebrać po dwóch miesiącach. To kępy, z których każda powinna zawierać około sześciu cebulek, oddalonych od siebie o 8 cali.
Aby utrzymać produkcję, należy często ścinać trawiaste, puste wierzchołki. Kwiaty są bardzo atrakcyjne, ale zawsze usuń zużyte kwiaty, aby zmniejszyć szansę na samosiewy. Wykopywać, dzielić i przesadzać co trzy lata. Przesadzać do pojemników i przenosić wewnątrz na zimowe zbiory. Szczypiorek jest prawie tak samo dobrze zamrożony jak świeży.
Shalotki
Szalotki, ulubione przez francuskich szefów kuchni, mają niebiesko-zieloną łodygę, która jest używana jako młoda. Ponadto, ma szarą, kanciastą, łagodną główkę, która jest związana z rozmnażaniem się cebuli i jest używana jak czosnek o łagodnym smaku. Szalotki będą tolerowały wszystkie oprócz najbardziej kwaśnych gleb, ale wykopuj ziemię głęboko, ponieważ rośliny odkładają 8-calowe korzenie podawcze. Nie mają one jednak korzeni bocznych, więc należy je rozstawić w odległości zaledwie 2 do 3 cali.
Rozmnażamy szalotki, dzieląc kiście cebulowe. Każda z nich z kolei wyprodukuje od czterech do ośmiu nowych cebulek. W lutym lub marcu posadzimy je na głębokość 1 cala, ledwo pokrywając wierzchołek. Gleba powinna być wolna od chwastów i lekko wilgotna, ale nie należy jej nawozić. Wczesnym latem odciągnij ziemię od cebulek. W każdej chwili zbieraj szalotki jako zieloną cebulę. Obcinanie wierzchołków przy poziomie gleby spowoduje powstanie nowych wierzchołków, a takie zbiory faktycznie zwiększają produkcję cebul. Cebule dojrzewają w ciągu około pięciu miesięcy.
Właściwy sposób na podlewanie cebuli
Aby efektywnie podlewać cebulę, należy przeciągnąć węże nawadniające w pobliżu roślin. Albo otwórz mały rów między rzędami i napełnij go wodą. W ten sposób korzenie będą nadal zaopatrzone, a większość powierzchni gleby pozostanie sucha, hamując kiełkowanie nasion chwastów.
Kwestie, o których należy pamiętać
Na ogół można się spodziewać zbiorów wolnych od chorób i owadów. Jednym z możliwych szkodników są larwy cebulowe: 1/3-calowe, białe, beznogie larwy, które przemieszczają się w linii od jednej cebulki do drugiej i zakopują się w górę, aby żerować na łodygach. Aby zmniejszyć szanse na rozległe uszkodzenia, należy rozsypać cebulę po całym ogrodzie. (To przenikanie może również przynieść korzyści innym roślinom ogrodowym; wiele gatunków glinu odstrasza szkodniki – takie jak mszyce, chrząszcze japońskie i muchy marchwiowe – od róż, sałaty, marchwi, buraków, pasternaku i członków rodziny kapustowatych). Umieszczenie cienkiej warstwy piasku wokół cebulek cebuli może zniechęcić dorosłe muchy do składania jaj na dnie roślin.
Ledwie widoczne wciornastki cebulowe mają tendencję do atakowania podczas upalnych, suchych dni w lipcu lub sierpniu. Wytwarzają one zdeformowane rośliny z srebrnymi plamami na liściach. Wciornastki zimują w chwastach, więc zmniejszają populacje szkodników, utrzymując ogród w czystości. Spróbuj rozłożyć między rzędami ściółkę odblaskową, taką jak folia aluminiowa, aby zmylić wciornastki. Jeśli złapiesz problem wcześnie, możesz spryskać rośliny Beauveria bassiana lub spinosadem, aby zwalczyć wciornastki. W ostateczności należy zastosować neem w celu opanowania poważnej infekcji.
Choroba zwana smut powoduje obrzęk lub stwardnienie liści tuż przy szyi, które w końcu pękają i wylewają na roślinę sproszkowane czarne zarodniki. Puszysta, purpurowa pleśń, pojawia się w połowie lata podczas ciepłej, wilgotnej pogody. Cebula poddawana jest również działaniu różowego korzenia, który powoduje, że korzenie przybierają różne kolory, a następnie kurczą się, a szyjka gnije, co powoduje, że tkanki tworzą twardą, czarną skórkę. Wszystkie te problemy są powodowane przez grzyby w glebie i można ich uniknąć poprzez rotowanie upraw i zapewnienie dobrego drenażu.
Wskazówki dotyczące zbioru cebuli
Gdy wierzchołki cebuli staną się żółte, użyj tylnej części grabiarki, aby wygiąć je w poziomie. W ten sposób sok przestanie płynąć do łodyg i skieruje energię rośliny na dojrzewanie cebuli. Mniej więcej dzień później, gdy wierzchołki cebuli zbrązowieją, wyciągnij lub wykop cebulę w słoneczny dzień i pozostaw ją do wyschnięcia na słońcu. Ułóż wierzchołki jednego rzędu nad cebulkami drugiego, aby zapobiec oparzeniom słonecznym.
Gdy skóra zewnętrzna będzie całkowicie sucha, wytrzyj ją z ziemi i usuń wierzchołki – bez zamiaru ich zaplatania. Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu; cebulę w warkoczu lub przechowywaną w workach powiesić w przewiewnym miejscu. Takie wysuszone cebulki będą przechowywane przez około cztery miesiące do jednego roku.