Każda cukinia (Cucurbita pepo) daje obfite plony. Ale żeby cukinia dobrze się przyjęła, nie przegap sezonu. Wszystkie rośliny cukinii latem potrzebują pełnego słońca, ciepłego powietrza i ciepłej ziemi, aby kwitnąć. Chociaż możesz użyć kilku metod, aby “oszukać” sezon – rozpoczęcie uprawy nasion w domu i ogrzanie rabaty ogrodowej czarnym plastikiem to dwie popularne sztuczki – najbezpieczniej jest poczekać, aż będzie to naprawdę sezon na cukinię w Twojej okolicy. Miesiąc nie jest ważny, liczy się temperatura. Gdy temperatura gleby osiągnie 60 do 70 stopni Fahrenheita na głębokości 2 cali, możesz bezpiecznie posiać swoje nasiona cukinii na zewnątrz. Dowiedz się, kiedy siać cukinię!
Dlaczego czas ma znaczenie?
Kuszące jest myślenie o słynnej obfitości cukinii jako odpornej na warunki atmosferyczne. Ale w rzeczywistości, w lecie cukinia jest wybredna pod względem temperatury gleby i powietrza. Jeśli gleba nie jest wystarczająco ciepła, nasiona nie będą kiełkować. A jeśli kiełkują w zimnym powietrzu, rośliny częściej cierpią z powodu słabego wzrostu i plonów, niż te rozpoczęte w optymalnych warunkach. Najlepszym okresem wegetacji cukinii jest lato, kiedy temperatury stale przekraczają 70 stopni.
Cukinia z bezpośrednim zasiewem
Wysiewanie cukinii bezpośrednio na rabatę ogrodową, w której będą uprawiane, jest najlepszym rozwiązaniem, ponieważ sadzonki nie lubią być przesadzane. W klimacie śródziemnomorskim maj to tradycyjny czas dla cukinii z bezpośrednim wysiewem. Kalendarz ma jednak drugorzędne znaczenie dla rzeczywistych warunków pogodowych każdego roku.
Poczekaj, aż temperatura powietrza osiągnie minimum 70 stopni Fahrenheita. Jeśli masz termometr glebowy, poszukaj temperatury gleby, która ma co najmniej 60, a najlepiej 70 stopni. Nasiona mogą wchodzić w glebę w grupach po dwa lub trzy nasiona, przy czym każda grupa jest oddalona od siebie o co najmniej 2 stopy.
Sadzenie cukinii wewnątrz
Jeśli wczesną wiosną w twoim regionie wystąpią mrozy, możesz zdecydować się na rozpoczęcie uprawy roślin ciepłych, takich jak cukinia, w pomieszczeniach zamkniętych. Wysiewaj je co najmniej trzy tygodnie przed ostatnią spodziewaną datą mrozu w twoim regionie. Kwiecień to częsty czas na rozpoczęcie uprawy cukinii wewnątrz w strefach twardości roślin USDA od 8 do 10. Ponieważ cukinia jest bardziej skłonna doświadczyć szoku związanego z przesadzaniem niż niektóre inne warzywa, pomocne jest ich zasadzenie w torfie. W ten sposób nie będziesz musiał narażać systemów korzeniowych, gdy wyjmiesz je z doniczek i umieścisz na rabacie ogrodowej.
Przeszczepianie sadzonek
Jeśli używasz sadzonek cukinii, zacznij przenosić je, w ich doniczkach, na zewnątrz przez kilka godzin każdego dnia, aby przyzwyczaić je do światła słonecznego. W nocy, obniż temperaturę w pomieszczeniu do 65 stopni. Kiedy nadejdzie czas na sadzenie, ustaw sadzonki w odległości co najmniej 2 stopy od siebie.
Oderwij górną krawędź biodegradowalnych doniczek, aby cała doniczka znajdowała się pod powierzchnią ziemi. Jeśli brzegi torfu lub papierowej doniczki pozostaną odsłonięte, odprowadzą wilgoć od korzeni rośliny.
Pielęgnacja cukinii i odżywianie
Pielęgnacja roślin cukiniowych obejmuje utrzymanie równomiernej wilgotności gleby i usuwanie konkurencyjnych chwastów tak szybko, jak się pojawiają. Rośliny należy regularnie karmić dobrze rozłożonym kompostem lub rozsypać w glebie zrównoważony nawóz wolnodziałający. Opryskiwanie dolistne płynnym nawozem, takim jak kelp, również odżywi rośliny.
Zbierz owoce, gdy osiągną one 4 cale długości. Owoce cukinii mogą rosnąć nawet do 2 cali dziennie, więc obserwuj rośliny i zbieraj owoce, gdy są jeszcze młode i delikatne.
Obserwuj również szkodniki, takie jak chrząszcze. Ręcznie je zbieraj. Użyj ostrego noża użytkowego do otwierania pnączy i pincety, aby usunąć gąsienice. Pokryj uszkodzoną winorośl kompostem, aby ją chronić.